SENASTE NYTT FRÅN STYRELSEN

Hej granne!
Här kommer senaste  nytt i vår förening. 

Container/Grovsopor och farligt avfall
P.g.a. pandemin blir det ingen vanlig städdag i vår men vi kommer ha container för blandat grovavfall och BigBag-säck för mindre elavfall (t ex elektronik, hushållsmaskiner, belysning/armaturer, batteridrivna prylar) torsdag 15 april till söndag 18 april. Obs, vitvaror ska lämnas till Återvinningscentral och inget farligt avfall får slängas i containern. 

Det är viktigt att farligt avfall inte hamnar i hushållssoporna då dessa förbränns i Högdalenverket och farliga ämnen i så fall sprids över Stockholm och oss själva. Om ni har farligt avfall ni vill bli av med så finns en miljöstation på Lagavägen i Bagis centrum som är gratis och öppen dygnet runt. Farligt avfall kan vara t ex nagellack, sprayburkar, el- och batteridrivna produkter, färg, lack, lim, lösningsmedel, lacknafta, t-sprit, hushållskemikalier, oljor, bekämpningsmedel. Maxmått för miljöstationen är ca 36 x 26 x 40 cm och även lysrör kan lämnas i miljöstationen. I vårt eget soprum finns behållare för batterier och ljuskällor, men lysrör är inte lämpligt att lägga där då de lätt kan gå sönder och då sprids kvicksilver.

Inomhusmiljö
Våra byggnader har självdragsventilation vilket är ett enkelt, billigt och driftsäkert system då det inte behöver fläktar utan bygger på att termiska krafter skapar luftdrag. Den senaste obligatoriska ventilationskontrollen gjordes i våra byggnader hösten 2018 och alla lägenheter har godkända luftflöden. Nästa kontroll görs 2024. 

För att systemet ska kunna ge bra luftkvalitet inomhus så måste du se till att fönsterventilerna är öppna, de sitter upptill på fönster i sovrum och vardagsrum. Du ska också hålla frånluftsventilerna öppna och rena från damm, de sitter i badrum och kök. Luften ska också kunna cirkulera fritt vid element. Tänk på att inte ställa stora möbler tätt mot yttervägg då det i värsta fall kan uppstå fukt/mögelproblem bakom. 

För att undvika fukt och ev mögelpåväxt i badrum, duscha så lite mot kaklet som möjligt (ha om möjligt duschdraperi för eller duschkabin) och om det hamnar fukt/vatten på badrumsfönstrets båge/karm, torka bort det så träet inte ruttnar. Skrapa bort vattnet efter dusch och öppna gärna fönstret och vädra kort samt låt badrumsdörren stå öppen tills det torkat upp. Rengör kakelfogar regelbundet. Häng inte våta handdukar mot kaklet. 

Filmning och byte av stam U-huset
Interspol kommer filma alla grenledningar i liggande stammen under vecka 16. Därefter kommer en del av stammen i bottenplattan bytas ut och ev även några grenledningar beroende på deras skick (som filmningen ska ge svar på).

Status projekt fasad/ dränering/ fönster
Det är en del bitar kvar att få på plats innan projektet kan dra igång. Vi återkommer när vi har mer information om tänkbar arbetsstart efter sommaren. 

Sandlådan
Vi har precis bytt sand i sandlådan. Var därför gärna mer noga med att lägga på nätet när den inte används så håller sanden sig fräsch och vi förhindrar att sandlådan blir en allmän kattoalett.

Träd
Som tidigare informerats kommer vi behöva ta ned två träd då vi har haft problem med att rötter tränger in i vår liggande stam. De mindre träden invid L-huset kommer också beskäras för att förhindra att de breder ut sitt rotsystem allt för mycket.

Vänliga hälsningar, 
Styrelsen, april 2021