Nyhet: Hyr elbil!

Nu har vi fått möjlighet att vara med i BRF Söderbysjöns elbilspool. Det innebär att vi kan hyra en BMW i3 som står parkerad på laddplats 4009 intill fastigheten på Svartågatan 66.

Mer info hittar du i Elbilios app som finns i App Store och Google Play, eller följ instruktionen nedan.

Elbilen Filippa

Nedan information kommer från BRF Söderbysjöns hemsida:

Man kan hyra bilen för kortare resor men även under flera dagar. Bilen står på parkeringsplats 4009 vid tvättstugan på Svartågatan 66.

Du kan se hur du gör för att registrera dig och få svar på vanliga frågor via Elbilios intro, se länken https://www.elbilio.se/intern/intro. Se nedan vad som gäller för bilen. 

ELBILIOS APP – REGISTRERA DIG FÖR ATT KUNNA BOKA

För att boka bilen behöver man en app som finns tillgänglig i Apples Appstore och Google Play. Appen heter ELBILIO. 

Ladda ner appen och installera den. Du måste sedan registrera dig. För att registrera dig ska du bl.a. lämna uppgifter om din mejladress, lägga till ett betalkort och ange ditt körkors utgångsdatum. Du behöver också läsa igenom villkoren och signera med Mobilt BankID. Elbilio kommer därefter att godkänna ditt konto och genom dina personuppgifter får du sedan tillgång till föreningens elbil.

När ditt konto har aktiverats loggar du in. Du ska då kunna se föreningens bil på Välj Fordon sidan. Föreningens bil heter Filippa och det är en BMW I3. Du kan också se status på batteri. Det anges i kilometer så du vet hur långt du kan köra. När du har valt bilen kan du läsa mer om bilen, se tillgänglighet och även boka bilen ett visst datum och tid. När du har valt tid kan du välja betalmedel och sedan boka bilen och då ser du vad priset blir. På sidan Bokning kan du på ett lätt och överskådligt sätt se dina bokningar och även avboka. Trycker du vidare på en din bokning kan du ändra tider, se aktuell batteri nivå och även starta körningen.

VAD KOSTAR DET?

Det går inte att boka bilen för en kortare tid än 30 minuter. Du måste också köra bilen minst 15 kilometer.

TidKostnad
30 minuter60 kronor
1 timme80 kronor
Ett dygn (24 timmar)590 kronor
En helg (fredag kl. 17 – söndag kl. 23)890 kronor

HUR MÅNGA KILOMETER KAN MAN KÖRA MED EN ELBIL?

Hur långt du kan köra beror bl.a. på din körstil, temperaturen utomhus, hur mycket bilen hunnit ladda. Håll alltid koll på elmätaren i bilen så du når dit du ska. Det går givetvis bra att ladda bilen på andra platser. Läs mer om hur du laddar bilen på andra platser nedan.

HUR GÖR JAG EN BOKNING?

Boka bilen i tid. Den behöver ladda innan användning om den har varit uthyrd tidigare under dagen. Om du har bokat bilen för 30-90 minuter behöver den dock bara ladda 30 minuter innan avfärd. Om du ska använda bilen under två timmar eller mer behöver bilen laddas en timme före avfärd. Du kan påbörja din hyrperiod tidigare, men det gäller då att du kontrollerar att bilen är tillräckligt laddad.

När du har bokat och det blir dags att köra ska du starta appen. Välj sedan bilen Filippa på kartan. Klicka på knappen ”Boka Bilen”, välj tider för bokning, välj bokningen du vill påbörja och tryck på knappen ”Starta Hyra”. Nu kan du trycka på symbolen som visar ”Lås Upp” det är först då du kan koppla ifrån laddkabeln. Det är en ljusring runt som skiftar i färg när du har valt ”Lås Upp”. Det finns en nyckel i handskfacket, men du behöver inte den för att starta bilen.

Innan du kör iväg måste du kontrollera att bilen inte har några skador eller defekter. Om du ser en skada eller liknande på bilen ska du kontakta Elbilios kundtjänst (08-410 038 70) och rapportera in skadan.

Du startar bilen genom att sätta foten på bromsen och trycka på Startknappen som sitter till höger om ratten. Nyckeln i handskfacket behövs bara om du ska parkera bilen eller tanka bilen på någon annan än bilens p-plats vid tvättstugan.

HUR LADDAR JAG BILEN PÅ ANNAN PLATS ÄN PLATS 4009?

BMW I3 kan snabbladda (DC-laddare) som finns utefter större vägnät där du kan ladda upp till 80 procent av batteriet på ca 30 minuter. På sidan www.uppladdning.nu kan du se flera laddplatser. Vissa är gratis medan andra kostar. Kostnaden för laddning utanför hemadress (plats 4009) är något som du får bekosta själv utöver hyran för bilen. I handskfacket finns det ett kort för att använda vissa laddstationer. Om du kortet läggs kostnaden på dig som användare.

I bilens motorhuv hittar du de nödvändiga sladdarna för att ladda bilen. Du öppnar motorhuven genom att hålla in knappen med en symbol med en motorhuv på. När huven öppnat sig måste du öppna huven som på vanliga bilar, dvs. genom att leta upp och trycka in den spärr som sitter något till vänster om mitten av motorhuven.

HUR AVSLUTAR JAG MIN BOKNING?

När du har parkerat på bilens parkeringsplats 4009 avslutar du bokningen genom att plocka ihop alla dina tillhörigheter och ta med dig ev. skräp. Tänk på att inte parkera för nära bilen till höger om dig. Det måste gå att koppla in laddkabeln och den bilen måste kunna parkera utan risk för att köra in luckan. 

Lägg nyckeln i handskfacket.

Stäng av ljuset eller välj ”Auto”.

Kontrollera att alla dörrar och fönster är stängda.

Koppla i laddkabeln och kolla så att bilen laddar. När detta är gjort kan du avsluta hyrtiden.

Ställ dig utanför bilen och lås bilen genom appen. Vänta kvar tills du hör att dörrarna låser sig. Kontrollera att bilen är låst. Nu är bokningen avslutad och kvitto skickas automatiskt till din mejladress.

VAD HÄNDER OM JAG LÄMNAR TILLBAKA FORDONET FÖR SENT?

Du ska lämna tillbaka bilen innan den bokade tiden löper ut. Du kan dock när som helst innan den bokade tiden går ut förlänga din bokning i appen (om ingen annan har bokat den efter dig). Förlänger du bokningen på detta sätt utgår normal debitering. Om du inte förlänger förlänger hyrtiden och du är sen med att avsluta bokningen debiteras du för den faktiska tiden, dvs. hyrestiden fortsätter att löpa på, och en förseningsavgift på 500 kronor.

Ta höjd för trafik när du bokar och håll koll i appen för att se hur mycket tid som är kvar av bokningen.

VAD GÖR JAG VID EN SKADA/MOTORSTOPP ELLER TRAFIKOLYCKA?

Vid en trafikolycka gäller först och främst att de inblandade mår bra och att säkra olycksplatsen. Du ska så fort som möjligt kontakta Elbilios kundsupport, 08-410 038 70. Varje trafikolycka, även mindre skador, måste registreras av polisen. Du är under alla omständigheter skyldig att notera namnet på olycksparten, registreringsnummer och polisens diarienummer och omedelbart lämna en skriftlig olycksrapport till Elbilio.

Vid skada/motorstopp kontaktar du också Elbilios kundsupport omgående, 08-410 038 70.

Om det är skador på bilen när du när du ska påbörja din bokning ska du gå in på appen för att kontrollera om skadan redan är noterad. Om skadan inte är noterad ska du kontakta Elbilios kundsupport (08-410 038 70) och anmäla skadan. Detta är viktigt för att du ska undvika att bli ersättningsskyldig.

PARKERINGSAVGIFTER, TULLAVGIFTER OCH PARKERINGSBÖTER

Du ansvarar för att betala parkeringsavgifter i enlighet med gällande regler. Trängselskatt och vägtullar betalas också av dig och läggs på hyran. Detsamma gäller parkeringsböter. Om du får parkeringsböter måste du utöver böterna även betala en administrativ avgift på 60 kronor till Elbilio.

SUPPORT OCH FRÅGOR

Kontakta Elbilios kundtjänst på 08-410 038 70.