SPECIAL: Så sparar vi el!

Här har vi samlat styrelsens och Energimyndighetens tips på hur vi kan spara el.

Spar energi – tillsammans hjälps vi åt!

Photo by Anthony Indraus on Unsplash

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd, vi har höga prisnivåer på energi och ser att priserna kan komma att stiga än mer i vinter. Tillsammans kan vi hjälpas åt att spara på kilowattimmarna och därmed förbättra situationen för oss själva och för flera.

Uppvärmningen med fjärrvärme är föreningens enskilt största kostnad. Fjärrvärmepriset höjs lite varje år och från 2023 har Stockholm Exergi, som äger fjärrvärmenätet i Bagarmossen, annonserat en större höjning (8 %).

Föreningens avtal för fastighetsel har fast elpris t o m 31 mars 2025 för elförbrukningen/elhandeln. Den delen av elräkningen som består av energiskatt höjs dock lite varje år och det gör även kostnaden för elnätet. Hösten 2022 höjdes priset på det senare rejält, särskilt under höglasttid (morgon och kväll). Sannolikt har ni boende också fått liknande höjning för elnätsdelen i era egna avtal för lägenhets-el.

Fastighetselen går till tvättstugans maskiner, belysning i våra trapphus och allmänna utrymmen, pumpar i fjärrvärmeundercentralerna mm. Vi i styrelsen ser över fastighetselen kontinuerligt tillsammans med vår förvaltare och försöker hålla förbrukningen nere där det går.

Lägenhetselen som den boende betalar själv går till allt som drivs av el i lägenheten: kyl/frys, spis, mikrovågsugn, diskmaskin, tvättmaskin, tv och annan elektronik samt belysning.

Här nedan finns tips på hur vi kan spara energi i våra egna lägenheter och i föreningens allmänna utrymmen.

Tack för din insats!

/ Styrelsen

 

Energimyndigheten: Varje kilowattimme (kWh) räknas

Energimyndigheten har sammanställt en lista med punkter på hur vi gemensamt kan använda mindre el. Genom att vara varsamma med vår förbrukning dämpar vi inte bara elkostnaderna, vi minskar risken för elbrist i vinter samt visar solidaritet gentemot våra grannar i Sverige och Europa. Så hur ska vi då göra? Här är Energimyndighetens rekommendationer:

Använd el vid rätt tid på dygnet

Det är stor skillnad på vad elen kostar under höglasttid (morgon och kväll) och låglasttid. Välj att göra saker som att tvätta och diska när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst, exempelvis mitt på dagen och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet.

Använd mindre varmvatten

Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du dessutom minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.

Stäng av apparater och släck lamporna

Stäng av och släck när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor

Tänk efter vad du använder el till

Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av lägenheten för att undvika att den drar onödigt mycket el.

Läs mer på Energimyndighetens sida >>

 

Gästfrihetens styrelse: Fler tips på hur du kan spara el

För att vi ska slippa avgiftshöjningar i vår förening och minska dina elräkningar finns det fler handfasta tips att ta fasta på för att spara på elen i vår fastighet:

1. Välfyllda kylar och frysar drar mindre energi, så se till att hålla kyl och frys fyllda. Har du exempelvis kylklampar från sommarens picknick, låt dem ligga kvar.

2. Är det minusgrader ute, frys maten på balkongen först innan du lägger den i frysen. Då minskar behovet av energi.

3. Ställ inte in matrester direkt från middagen i kyl eller frys. Vänta tills de svalnat i rumstemperatur, så behövs mindre energi tillföras när de ställs in.

4. Använd LED-lampor i dina armaturer, det är det mest energisnåla alternativet på marknaden. Numera finns även lysrör i LED.

5. Låt torkskåp och tumlare vila. Har du möjlighet att torka tvätten på torkställning är det också ett sätt att spara el.

6. Om möjligt, använd mikrovågsugnen hellre än vanliga ugnen. Din micro har högre effekt, men under kortare tid.

7. Lufta elementen nu innan vintern, då behöver vi tillföra mindre energi för uppvärmningen. Luft i elementen gör att mer fjärrvärme behövs, kan vi undvika detta är det bra. Sänk om möjligt också värmen ett snäpp.

8. Om det drar in mycket kalluft vid dina fönster, kolla om fönsterlisterna är slitna och behöver bytas ut.

9. Kortare dusch istället för bad sparar energi.