Har du kallt hemma?

Under hösten har bytet av termostater slutförts och de sista justeringarna gjorts, som en del av det planerade fastighetsunderhållet. Styrelsen informerade på senaste stämman att vi skulle reglera värmen. Vi har tidigare haft ovanligt varmt under många år har uppvärmningen varit en stor kostnad för vår förening, bara 2017 betalade vi 1 272 385 kronor för uppvärmning. Vi har även fått betala straffavgifter för att vattnet vi skickar tillbaka i systemet är för varmt. Vi fick rådet från vår projektledare på Riksbyggen att ställa in temperaturen på 20 eller 21 grader. Vi har följt folkhälsomyndighetens rekommendation om en innetemperatur på 21 grader, vilket termostaterna nu är inställda på.

Våra hus har tyvärr värmts upp mycket ojämnt och långsamt under den här hösten, vilket lett till en kall och obekväm inomhusmiljö hos några. Den snabbt skiftande utomhustemperaturen har gjort det ännu svårare för värmesystemet att “komma ikapp” efter nyinstallationen och justeringen kunde inte göras innan det var minusgrader på natten, vilket just i år var väldigt sent under hösten. Värmen i våra hus är inställd på 21 grader, kontrollera gärna din temperatur genom att mäta med termometer mitt i rummet. Värmesystemet är gemensamt, och värmen i era lägenheter är tätt sammankopplad med de andra lägenheterna i er huskropp, vilket gör det här till en lite komplex och gemensam fråga.

Vi tittar på alternativ för att boende ska kunna välja en högre temperatur mot självkostnadspris. Fönster- och fasadrenoveringen nästa år kommer förhoppningsvis förbättra tätning och isolering, och efter det kommer det troligen inte upplevas kallt på samma sätt som nu. När renoveringen av fönster och fasader är klar, kommer vi att ta upp frågan om värme igen och se om renoveringen hade positiv verkan på inomhustemperaturen eller om det behövs ytterligare åtgärder.

SÅ KAN DU GÖRA OM DU UPPLEVER ATT DET ÄR KALLT

Kolla så att alla dina element är igång och på högsta värmen

Kolla att dina element är jämnvarma över hela elementet
Är delar av elementet kallare än andra kan elementet behöva luftas! Det görs med en särskild nyckel, en sån kan du få låna från styrelsen. Vi kan också hjälpa dig att lufta elementen om du vill, ta gärna kontakt med Kjell på 0707-315716 om du behöver hjälp, eller maila styrelsen@gastfriheten.se. Har du ingen värme alls i ett eller flera element efter att dom luftats? Kontakta Riksbyggens felanmälan!

Kolla att du inte har mycket drag (kall luft) som kommer in vid fönster och balkongdörrar eller ventilationsluckor
Testa att delvis dra igen ventilationsluckor om det är mycket drag via dom. Om du känner att det kommer in mycket kall luft vid dörrar eller fönster kan det bero på att dina tätningslister lossnat eller torkat ihop. Värst slitage är det på lister som sitter runt en dörr eller ett vädringsfönster som öppnas och stängs frekvent. Listen utsätts för värme och kyla om vartannat, men framförallt torkas den ut av solljuset. Kolla dessa lister först och byt ut dom om det behövs.